Родопската кухня остава емблематична и е един от кулинарните символи на традиционната кухня в България и до ден днешен. Освен невероятно вкусни, рецептите, които и до днес се  приготвят по автентичните рецепти в Родопския край, представляват непреходно богатство за нас българите.

Агнешко чеверме

Региона  се гордее с богато разнообразие от традиционни ястия, които заслужават внимание, но безспорно едно от най-впечатляващите, не само като вкус,а и като начин на приготвяне, е чевермето. Изпичането на  цяло агне е истинско изкуство, за което се изисква майсторска намеса. Именно в Родопите местните  кулинари споделят, че тайната на вкусното месо е то да престои поне ден преди печене, след това да се осоли и зашие с мека тел. Особено важно е да се поддържа определена скорост на въртене, за да не загори и периодично да се намазва с лойта на животното, за да не изсъхне. Каним ви на чеверме в Родопите.

Родопски клин или Родопска баница

В Родопската баница или така нареченият клин могат да се включат различни съставки. Това е което я отличава от класическата баница със сирене. Клинът може да бъде направен в комбинация с ориз, мляко, сирене, масло, коприва, спанак, тиква… В различните части на Родопите, както и пататника, можете да го опитате в различни варианти. Най-разпространен е обаче този с ориз, яйца и сирене, който си е и типичния родопски клин.

Качамак

Този класически родопски специалитет се приготвя от картофи царевично брашно и масло. Местните  казват, че по заведенията „не е истински“, но  факт е, че всеки опитал вкуса на традиционно приготвения качамак,  не би могъл да го забрави.

Рецептите от класическата родопска кухня без съмнение представляват безценно завещание от дедите ни, запазило се през вековете. Имаме щастието и до днес да се наслаждаваме на вълшебният им вкус.

Виж Кулинарния рай на Родопите – Част Първа“

rhodopean_food

Любопитен факт: 

Всяка година традиционно в Ивайловград в първия уикенд на септември се провежда фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“. Във фестивала се представят местни земеделски производители, които показват най-доброто от своите плодове и зеленчуци, мед, тахан, вино и ракия, сладка, билки и подправки.

Вашият коментар

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*