Този обаятелен и мистериозен край на България, който при всяко посещение ти е все по- трудно да напуснеш, се слави не само със спиращите дъха гледки, а и с богата традиционна и преди всичко невероятно вкусна кухня. Без претенции за абсолютна изчерпателност можем с гордост да посочим част от кулинарните изкушения, характерни за родопския край.

Родопско кисело мляко

Или иначе казано българската „тайна за дълголетие”, сдобила се през годините с  международна популярност. Не случайно през 2008г. започва производството му в Китай.  Учените са открили, че българското кисело мляко заздравява костите и намалява нивото на лошия холестерол в организма – един чудодеен лек, именно за това и местните жители се радват на добро здраве и дълголетие.

kiselo-mliako

В родопското село Момчиловци, или столицата на киселото мляко, както го наричат напоследък, се провежда „Фестивал на киселото мляко- култура и традиции”, където посетителите имат възможност в рамките  на няколко дни да се насладят на богата фолклорна програма, да видят изложение на млечни продукти, да дегустират,а също и да участват в различни конкурси, както за приготвяне на най- хубаво домашно кисело мляко, така и да се пробват  колко са бързи в приготвянето на таратор. Фестивалът може да се похвали и с приз”Кралица на киселото мляко- Мис Родопи”.

Смилянски фасул

bulgarian_food

Този невероятно вкусен и неповторим продукт може да откриете само  в района на родопското село Смилян, на 15 км от Смолян, където традицията по отглеждането му е съхранена през поколенията и датира от преди 250 години. Местните жители го наричат  фасульовица и ако имате късмета да  им гостувате ще имате невероятната възможност да се насладите на паница от парещата гозба. Продуктът е повод за гордост за село Смилян и поради тази причина там се намира и музей на  бобовата култура. Също всяка година в последната седмица на месец ноември, с гръм от фасулено топче, се оповестява началото на празника на Смилянския фасул.

Казват,че да се научиш да приготвяш, но и да похапваш Смилянски боб е истинско изкуство. Традиционно смилянският боб се използва в Родопската кухня за приготвянето на сърми и пълнени чушки, баница с боб, рула, пълнена тиква с боб, боб чорба, трахана с телешко месо и царевица и дори шишчета от боб.

Пататник

Пататникът е едно от традиционните родопски ястия. В някои региони още го наричат патетник, от патато или патето – картофи. Казват , че колкото къщи има Родопския край, също толкова начини за приготвяне на пататника има, но най-разпространени са: на тиган и на тава с кори.

В Родопския край от древни времена, уважението към родителите е нещо свещено, нещо изключително важно и от голямо значение. Родопчаните и до ден днешен са известни с благото си отношение към родителите си. През годините по Родопските земи са се носят безброй предания и легенди за тежките последствия от непокорството към родителите и в частност към майката.

rhodopes_food

Местно предание, показващо силата на майчината клетва и последствията от непокорството към нея, разказва за една майка, която започнала  да приготвя вечеря за семейството си.Семейството й много обичало прочутия родопски пататник, затова, въпреки че била много изморена от работата на нивата през целия ден, жената решила все пак да угоди на най-близките си и да им сготви нещото, което най-много обичат. Помолила майката детето си да й даде купата и крогът (помощно средство, което се използва за обръщане на пататника), за да замеси и разточи набързо корите и да направи пататника. Детето й обаче се било заиграло и не обърнало внимание на майчината молба. В този момент, жената изрекла: „Дано цял живот носиш крогът на корема, а купата на гърба си.“. Колкото и невероятно и интригуващо да звучи до днес костенурката наистина разнася на гърба си нещо, наподобяващо купа, а на корема си нещо, подобно на крог.

Вашият коментар

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*