Една от най-големите зимни атракции и хоби за мнозина любители на зимните спортове са ските. Никога не е твърде късно да започнете със ски спусканията , а и не малко атрактивни курорти има по света за целта. Разбира се, динамиката може да е малко по-различна от всичко останало, което сте практикували до момента, но с правилната подготовка и здравословната доза търпение всеки би могъл да се научи на всяка възраст.

За да добиете по-добра представа сме подбрали няколко полезни съвета на специалисти в обучението на начинаещи скиори, според които спазвайки ги,вие ще заобичате този спорт както тях.

ski_beginners

Бъдете подготвени

Ски е доста труден спорт, който изисква сила, гъвкавост и баланс, за да успеете. „Подготовката“ обхваща не само дните от зимната ви почивка, а и седмиците преди това. Накратко, трябва да се подготвите за рисковете от този спорт. Не е нужно да се побърквате, разбира се, и да купувате скъпи фитнес карти или да наемате личен треньор. Специалистите съветват да се започне с някой фундаментални , но важни упражнения за тялото Някой от тях са: ходене назад по пътека, клекове с тежест, скачащи клекове, клекове с един крак, мъртва тяга. За подготвяне на издръжливостта биха могли да бъдат подходящи всички кардио аеробни упражнения- бягане, колоездене, плуване, гребане, каране на велоаргометър. Планк и страничен планк пък са подходящи за стабилността на торса.

За начинаещи, подобно на всеки скиор, препоръчително е да се подготвите, като се съсредоточите върху фитнеса, който подобрява здравината и издръжливостта на краката и сърцето, както и сърдечно-съдовите показатели. Прекарайте повече време за да увеличите сърдечно- съдовия си капацитет, особено ако планувате ски планинска почивка , а живеете на морско равнище.

След като пристигнете в планината, има няколко допълнителни препоръки, които трябва да имате предвид:

  • За начинаещи, важно е да сте добре отпочинали, хидратирани и леко закусили. Това е от решаващо значение. Ще се нуждаете от сили, за да се заредите за първите си опити на сняг;
  • Добре е да загреете мускулните групи и да повишите пулса преди да започнете;
  • Отделете време да се погрижите за тялото си в края на деня. – В крайна сметка не забравяйте, да си отдъхвате и да позволите на тялото си да отпочине след ски спусканията. Ако се чувствате особено изтощени, направете гореща вана, сауна или още по-добре- един масаж, той може да направи чудеса. Особено, ако планирате да карате отново ски на другия ден, вашите мускули ще ви се отблагодарят.

Ски оборудване и екипировка

Част от предварителната ви подготовка за ски трябва да включва и получаване на подходящо ски оборудване. Препоръчително е наемането под наем, вместо да купувате нови съоражения или да получите на заем от приятел. Повечето ски курорти разполагат с качествени магазини за наемане на ски оборудване по време на вашият престой.

ski_beginners

Независимо коя опция ще изберете, уверете се, че това е доказан магазин. Консултантите в него винаги трябва да попитат за височината, теглото и нивото на способностите ви, за да настроят правилно напрежението на връзката, което гарантира, че те ще се освободят, ако се спуснете. Mоже би най-важният елемент на ски екипировката, все пак, е чифтът удобни ски обувки. „Една добра ски обувка е от съществено значение“, казват специалистите. Пяната в ски обувките е специално проектирана, така че да приляга добре на крака ви. Разбира се , те никога няма да бъдат толкова леки и удобни, колкото маратонките за спорт, но ако забележите неудобство при пробата, трябва да информирате инструктора си, за да намери най- удобният чифт за вас. Не бива да притискат крака ви или да са прекалено широки.

И не забравяйте – правилното оборудване включва екипировката. Технологията по произвеждане на дрехите за ски е съобразена с изискванията за здрави, дишащи и олекотени материи, които предпазват от валежи, а в същото време при интензивно движение не позволяват да се получи запарване. Циповете трябва да са удобно разположени и да са здрави, покрити с капачета които да не позволяват да проникне вода. Ръкавиците за ски трябва да бъдат меки, за да предпазват ръцете при падане, да позволяват добър захват на щеките, да са дишащи, водоустойчиви и разбира се да предпазват от студ. Пазарът е богат на предложения, а и различните марки постоянно налагат иновации и подобрения при производството на ски екипировките.

Много начинаещи пристигат на пистите леко облечени. Ако има правилна формула, която да споделим, то презареждането винаги е най-доброто решение. Носете т.нар.слоеве от дрехи, които можете да сваляте, когато се затоплите. Винаги можете да свалите един„слой” ако се разгорещите. Обикновено времето в планините е непредвидимо. Така че, облечете се добре за него.

На едно от местата обаче специалистите съветват да има само един слой дрехи. Това са ски ботушите. Обуването на много чорапи един върху друг може да промени доброто прилягане на ботуша към крака, тъй като сам по себе си той има изолационни качества. „Носете една чифт чорапи“, съветват специалистите. Много хора си мислят, че е необходимо особено през първия си ден на пистата да носят по няколко чифта чорапи. Един чифт е достатъчен, за да допринесете за комфорта на краката си.

Не забравяйте да защитите очите си. Вятърът и слънцето през зимата могат да бъдат сурова комбинация, но само ако не сте подготвени. Докато слънчевите очила могат да се справят добре през един топъл, пролетен ден, ски очилата ще предпазят по-добре очите ви от всички външни фактори  и най-вече ще предотвратят измръзване през тези наистина студени дни“.

Носете каска! Това е не само препоръка, а и задължително условие при спусканията.

Съвет: Ще ви бъде необходима чанта, я която да пренесете ски съораженията си.

Запишете се за ски урок

ski_beginners

Когато говорим на начинаещи, има някои области, които са по-важни от гледна точка на важността да се подготвиш успешно за първото си преживяване. Фитнесът има значение за всяка възраст – но урок с високо квалифициран инструктор заема първо място по важност. Ски спускането не е интуитивен спорт.

Препоръчително е да  вземете урок от професионалист, макар и много ваши приятели да искат да ви обучат в началото, доверете се на сертифицирани преподаватели. Те имат необходимите опит и знания. Много пъти приятелите и семейството могат да надценяват способностите на начинаещия.  Иначе казано, уроците ще ви помогнат да стигнете до целта си по-бързо, а по време на процеса да се забавлявате. Още по-добре е да се запишете с друг приятел от начинаещи, за да споделите опита си от новото начинание. Уроците за начинаещи варират от един до шест часа. Могат да бъдат провеждани индивидуално, за малки групи или семейства. Инструкторите имат подготовката да преценяват възможностите на начинаещия, запознават се със спортната му подготовка и разбира се какви цели е поставил пред себе си.

 „Човек  трябва да познава възможностите си“ Клинт Истууд.

Същото важи и за начинаещите скиори.

Хората напредват по различен начин. Имайте реалистични очаквания и бъдете търпеливи. Може да не стигнете „до върха на планината” още в първите часове. Задайте си постижими цели. Устремете се да стигнете до върха на хълма от първия ден, но е добре да направите и честна оценка на способностите си. Професионалният инструктор може да ви помогне да за това.

И не на последно място не забравяйте, че в България ски сезон 2018 стартира отдавна, така че само трябва да натоварите ските и да се отправите на снежно приключение към красивите ни зимни курорти.

Вашият коментар

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*