Това е най-дългият пещерен тунел в България, с дължина 365 метра и височина на входовете 56 метра. Едно уникално и неповторимо творение на природата.

В следствие на ерозията, причинена от просмукващите се води, в тавана се е образувал природен феномен  – две почти еднакви по големина дупки с формата на очи, които сякаш се взират в посетителите. Местните ги наричат „Окната“ или „Очите на Бога“, някога и „Очите на Дявола.” Погледнати отстрани, от друга гледна точка удивително много приличат на сведен поглед надолу, от които при дъждовно време сякаш се стичат божиите сълзи. Според археолозите, в дълбока древност пещерата е била важен окултен обект за местните жители, където са се извършвали различни ритуали.

Важно е да се отбележи, че пещера Проходна е единствената в света , от която могат да се правят бънджи скокове от свод на пещера. Пещерата е предпочитана и за катерачи.Разделена е на няколко сектора, определени от професионалистите в областта като трудни за преодоляване. Също,всяка година в пещерата се провеждат тренировъчни лагери на единствената ни организация за пещерно спасяване – Аварийно-спасителен отряд в България.

През годините пещерата многократно е била използвана за филмова площадка при заснемането на български и чуждестранни продукции, част, от които са „Време разделно”, „Сирна неделя”,”Херкулес” „Борис Първи- Покръстването”, чуждестранната копродукция „Тя ” и др.

Местна легенда разказва, че по време на Римската империя и на турското робство, много владетели и варварски нашественици криели златото си в кухините на пещерата. Ето защо, в съвременната епоха тя многократно е ставала обект на иманярски набези.

Действително, при посещение на пещерата се усеща едно магично чувство, сякаш си пред „погледа на Бог”.

One comment

Вашият коментар

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*