Рафтингът е екстремен групов спорт, който може да се превърне в незабравимо екстремно усещане, което да помните много дълго време. Пролетта и лятото са сезоните в България, които са най-подходящи за рафтинг спусканията, защото реките ни са пълноводни и буйни (април-октомври). Рафтингът може да вдигне адреналинът ви на макс, а какво по- добро от това за търсачите на силни усещания?

Рафтинг- що е то?

Терминът рафтинг идва от английската дума “raft” – сал. Всъщност представлява спускане с надуваема лодка (също се нарича рафт и се прави от специален вид каучук) по бърза река. Нарича се още “whitewater rafting” заради белия цвят на разпенените води на реките, по които се спускат рафтърите. Самият рафт може да бъде с различна големина и да побира между 2 и 20човека. – история. Историята на рафтинга започва през XVІІІ век в Северна Америка. Американските дървари се спускали, за да прекарват трупите по реката. Първото официално спускане е документирано през 1811 г. по течението на река Снейк в САЩ. Около три десетилетия по-късно американските военни Джон Фримонт и Хорас Дей изобретяват гумения рафт, който използвали за военни цели, а не за забавление. Рафтингът е наложен като екстремен спорт едва през миналия век, но добива огромна популярност в световен мащаб.

Рафтинг трасета в България. Готови ли сте за нещо наистина екстремно?

Изживяването..

Рафтингът е тийм спорт. Той изисква гребането на всички в лодката на 100 % и постигането на пълен синхрон в движенията, за да бъдат преодолени бързеите. Така че, вземи  със себе си най- дивите си приятели и заедно си подарете този адреналин. Курсът се определя от инструктора, който управлява лодката и наставлява останалите участници в екстремните действия, но пък лодката не е мястото да скатаваш, ако не искаш ти и твоя екипаж да се озовете в студените води на планинските реки.

ПС: Повярвай, знам какво е …

Рафтинг трасета в България- тръпката си заслужава!

Най- любимите места за рафтинг спускания в България са  –Кресненското дефиле- река Струма, Живописното Искърско дефиле-река Искър и река Арда. Стотици любители на екстремни изживявания се струпват покрай най- предпочитаните трасета в страната:

•  Река Струма – Това е най-популярното място за рафтинг и каяк в БългарияРеката има две трасета- горно и долно .

•  Искърското дефиле, река Искър – Рафтингът/каякингът по река Искър в живописното Искърско дефиле е приключение, което може да опита всеки – и дете и възрастен. Маршрутът е комбинация между екстремни моменти и релакс сред природата.

•  Река Арда – Рафтинг по горното течение на река Арда е най-подходящото място в Родопите. Единственият път с рафта е по течениетона една от най- красивите български реки.

Опитни професионалисти от редица рафтинг клубове в страната, на които много желаещи за рафтинг се доверяват, провеждат курсове на обучение и любителски спускания. Когато сте готови за рафтене, ще ви бъде проведен професионален и  подробен инструктаж за безопасност, ще получите също и задължителната екипировка-  неопрен, неопренови обувки, каска, яке и жилетка.

Рафтингът е вълнуващо преживяване с високо ниво на адреналин. А на теб …стиска ли ти да опиташ?

One comment

Вашият коментар

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*