Истанбул е сърцето на Турция. Съвкупност от различни култури, многовековна история и традиция, която е успяла да се съхрани въпреки бурните събития, в които градът винаги е заемал централно място, днес Истанбул е една от най-желаните и посещавани дестинации.

Младежката атмосфера, невероятно вкусната и разнообразна храна, културните забележителности, многомилионното население  зареждат града с неизчерпаема енергия и динамика, която го прави неустоим за всеки посетител.
Градът е разположен на два континента – Азия и Европа. Можете да прекосявате водите, които отделят Азия и Европа , наслаждавайки се на красотата на Босфора.2
Ето и някои от причините час по-скоро да планирате своето посещение си на единствения в света град, разположен на два континента.

  1. Културните забележителностите на града

В Истанбул  определено има какво да се види. Многогодишната история на града, както и мултикултурното разнообразие са дали на метрополиса впечатляващо културно наследство.Ето и част от културните забележителности, които задължително трябва да посетите:

„Света София”

3
„Света София“ или Църква на светата Премъдрост Божия е монументална обществена сграда, която днес е превърната в музей. Впечатляващо инженерно постижение за времето си, „Света София“ е смятана за архитектурно чудо и за най-яркия образец на византийската архитектура.
И до днес тя служи за пример при построяването на православните храмове. Сградата оказва значително влияние и върху монументалната архитектура през Османската епоха. Много от джамиите в Истанбул и цялата Османска империя, построени от Синан и негови ученици, следват основния план на „Св. София“ – Шехзаде джамия, Сюлейман джамия, Султан Ахмед джамия (Синята джамия) и др.
Дълги години църквата Света София служи като християнска катедрала, а по-късно става една от главните джамии на Константинопол. След разпадането на Османската империя през 1935 г., първият турски президент и основател на турската република – Ататюрк я превръща в музей.

  • Дворецът Топкапъ ( Топкапъ Сарай)

4

Топкапъ сарай е главният султански дворец, седалище на администрацията на Османската империя от 1465 до 1853 година.
Около 30 султана са управлявали от двореца Топкапъ за близо четири века по време на 600-годишното царуване на Османската империя, започвайки с Мехмед II (Султан Мехмед Завоевателя). Няколко години след завземането на Цариград, столицата на Византийската империя, Мехмед II нарежда строежа на двореца. След смъртта му, следващите султани, които застават начело на империята, обновяват и разширяват двореца, което води до смесицата от променящите се ислямски, османски и европейски архитектурни стилове и украса, които могат да се видят в двореца.
Топкапъ Сарай притежава голяма колекция от порцелани, одежди, оръжия, щитове, брони, османски миниатюри, ислямски калиграфски ръкописи и стенни украшения.

  • Синята джамия

5

Джамията Султан Ахмед, по-известна в Европа като Синята джамия заради своите цветове – синьо, зелено и бяло, от плочките от изникски порцелан, е мюсюлмански храм, който се намира до Света София.
Синята джамия е построена между 1609 г. и 1616 г. по време на управлението на Ахмед I.
Ръчно изрисувани сини плочки украсяват вътрешните стени на джамията, а през нощта сградата е окъпана в синьо от светлините, които осветяват петте й основни купола, шестте й минарета и осемте й вторични купола.
Дизайнът й е кулминацията на две столетия на развитие на османската джамия. Синята джамия съчетава някои византийски християнски елементи от съседната Света София и от традиционната ислямска архитектура и се счита за последната голяма джамия от класическия период. Архитектът Седефкяр Мехмед ага синтезира идеите на своя господар Синан, като се стреми към огромен размер, величие и великолепие.
Освен че е туристическа атракция, тя е и активна джамия, така че е затворена за не поклонници за около половин час по време на петте ежедневни молитви.
Най-добрият начин да видите великолепната архитектура на Синята джамия е да я разгледате от Хиподрума (Западната страна на джамията).  Дори да не сте мюсюлмански посетител, вие също трябва да използвате същата посока, за да влезете в джамията.

Света София, Топкапъ Сарай и Синята джамия са важна, но само малка част от културните забележителности на Истанбул. Местата, които да посетите съвсем не се изчерпват дотук. По-малко известни, но не по-малко красиви са двореца Долмабахче сарай,  джамията Сюлеймание, базиликата Cistern, кулата Галата, както и множество църкви от византийската епоха.

  1. Раят за пазаруване

В Истанбул има за всекиго по нещо. Тук можете да посетите модерни търговски центрове, където се намират магазините на световно известните търговски марки.
Ако пък предпочитате ръчно изработени, автентични продукти,  търсете местните дизайнери и занаятчии в по-затънтените части на града.
Когато говорим за пазаруване, няма как да не споменем Капалъ Чарши. Това е един от най-големите и най-стари покрити пазари в света, с 61 закрити улици и над 4000 магазина, които привличат между 250 000 и 400 000 посетители дневно. През 2014 г. тя е обявена за номер 1 сред най-посещаваните туристически атракции в света с 91 250 000 посетители годишно. Капалъ Чарши се счита за един от първите молове в света.

6

Капалъ Чарши е раят на пазаруването. Тук може да намерите всякакви продукти, но внимавайте да не се изгубите из уличките със сергии, тъй като пазарът е като един безкраен лабиринт, заобиколен от сергии с най-разнообразни стоки и от продавачи, които няма да ви оставят да си тръгнете, преди да сте си купили нещо от тяхната стока.
Не пропускайте да посетите и Египетския пазар или още известен като Пазара на подправките. Докато Капалъ чарши е най-големият и най-известният от истанбулските базари, Пазара на подправките печели наградата за най-колоритен, ароматен и често най-забавен – тъй като посетителите могат да опитат предлаганите стоки.

7
Тук ще откриете всичко, което можете да си представите. Пресни продукти от селата, турски сладкиши, безкрайни сортове сирена и маслини и още много примамливи храни.

  1. Вкусна храна

Турция има различни хранителни култури и рецепти във всеки от своите региони.
Страната е благословена с огромно разнообразие от натурални съставки, поради голямото разнообразие на климата и природата. Растения, подправки, морски дарове и животни – изобилието от природни ресурси спомага за развитието на турската кухня.
Вековният микс от култури също е дал своето отражение върху разнообразието от храни. Като мост между Азия и Европа и връзките с Близкия изток, Турция е била търговски център на света в продължение на векове. Съставките и вкусовете от цял свят са се превърнали в турска кухня. Можете да се насладите на различни кухни, вариращи от автентична османска кухня, от типична турска храна с вкусни мезета и месни или рибни ястия до модерната кухня на Запада.

– Менемен – това е традиционна турска закуска, която се състои от бъркани яйца, приготвени в сотирани зеленчуци и поднесени горещи с хляб.

8

  • Кюфтетата са топки, приготвени от смляно говеждо или агнешко месо, те могат да бъдат сервирани задушени, в сандвичи, над салати, или с кисело мляко.

 

9

  • Бюрек – Турските солени тестени изделия се предлагат в много разновидности, най-често напълнени с мляно месо или със спанак и сирене. Бюрекът може да се поднесе под различна форма – да се навие на руло, да се наслагва като лазаня и може да се сервира за закуска, обяд или вечеря.

10

Турските сладкиши са легендарни, но най-популярна сред тях несъмнено е баклавата.

11

  1. Удивителни гледки

С десетки хълмове и красива природа, Истанбул е идеалното място за живописни панорамни гледки, които ще ви очароват. Тези гледки показват истинската красота на Истанбул и ще ви накарат да се влюбите в града.
Не можем да говорим за Истанбул, без да споменем Босфора, прочутият пролив, който отделя Европа от Азия. Вземете Босфорен круиз, за да се насладите на прекрасна гледка към града, или резервирайте маса в един от емблематичните ресторанти, които гледат над водата.

12

За 360-градусова панорамна гледка към Истанбул можете да посетите Кулата Галата.

13

  1. Микс от богата история и модерно съвремие

Може би сте чували, че Истанбул е мястото, където изтокът се среща запада, или обратното. Това уникално местоположение, съчетано с историята и обитателите от различен културен фон, правят този град уникален със своето разнообразие.

14

В Истанбул вековните стари сгради стоят  до съвременните небостъргачи. В същата област джамиите, църквите и синагогите призовават за посветени жители. Либералните и консервативните мюсюлмани мирно живеят един до друг, заедно с хора от дузина други религии или вярвания. Всички те обаче имат едно общо нещо: световноизвестното турско гостоприемство.

Автор: Елена Нанкова

Вашият коментар

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*