Какво да изберем?

Планирайте по Ваш вкус и мярка едно незабравимо пътуване като изберете и/или комбинирате:

Планински турове, конни преходи , планинско колоездене, изкачване на върхове с планински водач. Множество възможности за релакс и отдих в планината.
Посещения на пещери с разглеждане, катерене или спускане по алпийски въжета. Възможности да се потопите в изворната вода и да преминете с плуване през пещерни реки, водопади и езера.
Рафтинг, каякинг, каньонинг край Искърското и Кресненското дефиле, по реките Струма и Искър. Програмите съчетават адреналинови приключения с релаксиращо пътешествие като включват обучение и практически упражнения по плуване и управление на лодка във вода с течение.

Сезони

Най – подходящото време за посещение на България зависи от целта на пътуването. За ски, най- подходящи са месеците декември, януари и февруари. За посещение на слънчевите черноморски плажове – юни, юли, август. Ако сте запалени изследователи и любители на активностите, най- подходящи са късната пролет , началото на лятото и ранната есен.

Българска пролет

Вдъхновяващия сезон

След суровостта на зимата, цветовете украсили дърветата сигнализират за началото на пролетта в някакъв момент през март. Тогава температурите постепенно се увеличават, снегът се топи, нивите и ливадите са най-зелени, пейзажите могат да бъдат изключително живописни. През пролетта, може да се очаква температурите да достигнат 15-25 ° C,като непрекъснато се увеличават от март до юни. Има по-малко слънчева светлина, отколкото през лятото, но обикновено не вали много. Времето може да бъде доста мъгливо и бурно като цяло, особено през март, тогава то е най- непредсказуемо. Планините над 2000 метра остават заснежени до юни- юли, така че туризмът в страната е богат на предложения и през пролетта. Водите на Черно море са все още твърде студени за къпане до средата на юни, но пък реките са изключително пълноводни и идеални за активности- рафтинг, каякинг и др. Прекрасни условия за каньонинг,скално катерене и спускане, също така за пешеходен и велосипеден туризъм, планински преходи и др.

Българското лято

Морски емоции и страсти

Българското лято започва в началото на месец юни, когато температурите са около 30 градуса. Юли и Август са най-горещите месеци и слънцето може да бъде доста силно с температури около 35 градуса, не е необичайно да достигнат до 40 градуса. Летните дни обикновено са ясни и слънчеви. Въпреки че вали рядко, дъждът се излива за кратко. Може да ви изглежда много горещо, но за щастие, България предлага много начини, за да избегнете летните горещини. Лекият морски бриз и освежаващите води на Черно море (който през лятото са около и над 20 градуса) могат да направят лятната ви почивка изключително приятна . И не забравяйте, тогава планините са най- привлекателни с умерените си температури и прохладните нощи около огъня!

Български есента

Вълшебният сезон

През септември и октомври все още може да бъде доста топло и приятно в България.

Лятото приключва до средата на септември, когато температурите падат малко и дните стават по-къси. Като цяло есента не е особено дъждовна в сравнение с останалата част от Европа.

Българската есен се характеризира с температури около 10-25 ° С, които постепенно намаляват, когато постепенно навлиза зимата от края на ноември и началото на декември. Началото на септември, може все още да е добър момент да се появите на морския бряг или да се насладите на величествените планини, но до началото на октомври обикновено става твърде студено за това. Есента е най-добрият сезон, през който да посетите Искърското дефиле заради многобройните екопътеки и маршрути, които можете да последвате. Горите са красиво оцветени, но я няма жегата, която през лятото може да бъде непоносима. А защо не винен туризъм или пък релакс сред планината, възможностите са безброй…

Българската зима

Снежна приказка

Условията на времето често са идеални за зимни спортове в България.

Зимата започва с началото на месец декември, когато температурите започват да падат под нулата. Краят на декември обикновено носи първия сняг за годината и до март обикновено вали сняг, а не дъжд. Въпреки, че температурата може да остане под нулата в продължение на седмици (около -5 до -15 ° C са чести), дните почти винаги са ясни и слънчеви. В действителност на много места в България, зимата е един от най-сухите сезони.

Ясно и слънчево време с минусови температури и снежна покривка за дълго време – звучи като перфектна възможност за ски и сноуборд, не мислите ли !? В действителност от края на месец декември до март (когато има сняг), зимният сезон в България , приветства в курортите си (Банско, Боровец, Пампорово) местни и чуждестранни туристи, предлагайки им своите ски писти.