Райски гледки от България- Крушунски водопади, Деветашка пещера, с посещение на Ловеч- 1 ден

Еднодневна програма

Посрещане и отпътуване в 06:00 ч. от хотела по маршрута Бургас- Казанлък- Шипка- Ловеч. След пристигане в град  Ловеч предстои да разгледаме архитектурно- историческия резерват “Вароша, който ще ви заплени с възрожденската си архитектура и тесни криволичещи улички. На територията на архитектурно-историческия резерват “Вароша” се намират над 200 исторически и архитектурни паметници от местно и национално значение. Сред тях са: музей “Васил Левски”, Етнографският комплекс, Ловешката средновековна крепост, църквите “Успение Богородично” и “Света Неделя”, Покритият мост, сградата на училище “Йосиф I”, където е написана песента „Върви, народе възродени”, както и много домове, свързани с дейността на Васил Левски (1837 - 1873) – борец за национално освобождение от турско владичество.

Време за обяд, след който отпътуваме към  най- голямото и живописно водно зрелище в България- Крушунските водопади. По пътя спираме, за да разгледаме Деветашката пещера (на около 15 км от град  Ловеч). Местните я наричат Маарата ,тя е и една от най- големите пещери в България с обща дължина 2442 метра, площ над  20 хил.кв.метра и височина от 60 метра. Голямата зала, която е отворена за посетители се казва Олтара, именно там при археологически разкопки са открити едни от най-интересните находки от неолита по българските земи. Вторият ръкав на пещерата, който е затворен за посетители е дълъг близо 2 километра и през него минава живописна рекичка. Пещерата разполага с богата история, а в съвремието дори е използвана за снимачна площадка на популярни холивудски продукции.

Деветашката пещера е разположена близо до една друга прекрасна природна забележителност – Крушунските водопади. След обяд само на 15 км от пещерата ще се насладим на тези удивителни водни каскади. Образувани от множество карстови тераси, те се спускат от височина 20м, за да спрат дъха на всеки посетител. Тук ще ви посрещнат и запазените скални ниши и килии на Крушунската обител на монаси- исихасти от 13-14 век. Интерес ще предизвикат и виреещите тук редките ценни растителни и животински видове, вписани в Червената книга на България.

Късният след обяд отпътуваме към хотела. По пътя ще се проведе кратка почивка и панорамна обиколка на  Старата столица на град Велико Търново- един от най-старите градове в страната, чиято история датира отпреди повече от пет хилядолетия. Пристигане в хотела около 23 ч.