Родопи – свещената планина

Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си.”
Антон Дончев
“Време разделно”

5 дни/4 нощувки

1 ден

Трансфер от летище София, друго летище или точка, от която да ви посрещнем. Панорамна обиколка /по желание/ на столицата в зависимост от часа на пристигане. Обиколката може да бъде проведена в последния ден преди отпътуването. Отпътуване за град Пловдив на 150 км от София. Настаняване в хотела. Нощувка и вечеря.

2 ден

Закуска. 9:00 ч. напускане на хотела. Разглеждане на град Пловдив. Обзорна обиколка в старата част на града с местен екскурзовод. Археологическият резерват “Стария Пловдив” привлича множество туристи и съхранява древното минало на града: археологически паметници, калдаръмени улици. Тук са разположени Древния Римски Амфитеатър, построен по времето на Марк Аврелий, който е най-добре запазения паметник от тази епоха в нашата стрaна. Програмата включва също разглеждане на: археологическия комплекс “Небет тепе” – руини от древно тракийско светилище, крепостта на Филипополис – известен град от Римската епоха, Хисар Капия – източната врата, построена преди 2 хил.години , както и много възрожденски къщи, които създават специфичната атмосфера на Стария Пловдив. По обяд отпътуваме към западната част на най- обширната планина в България- Родопи. Там ще имате възможността да разгледате развалините на Асеновата крепост- средновековна крепост с укрепена църква „Света Богородица Петричка“. След което се отправяме към Бачковския манастир- вторият по големина манастир в България основан през 1083 г. Почивка за обяд. По възможност може да се проведе на открито край Чепеларската река или в традиционно местно заведение, където ще опитате от вкуса на традиционната българската кухня. Следва да се удивим от скалния феномен Чудните мостове, разположен на 1450 метра надморска височина в Западни Родопи. Отправяме се към хотела. По пътя ще станете свидетели на панорамна обиколка на един от най- големите ски курорти в България- Пампорово. След което ви предлагаме да се насладите на чаша топъл чай, приготвен от традициони местни билки в село Широка Лъка- село с 300 годишна история. Селото е запазило своята възрожденска архитектура, музикална култура, красива природа и богата история. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден

Закуска. Отпътуваме от хотела към Триградското ждрело- величествени отвесни скали в Западни Родопи, който ще ни накарат да притаим дъх. Следва посещение на най- страховитата пещера в България- Дяволското гърло. Входът на пещерата или изходът за посетителите, наподобява дяволска глава, в гърлото на която се изливат водите на Триградска река. Туристическият маршрут е обратен на хода на водата през пещерата. В нея се влиза през прокопан в скалата 150-метров тунел, който в началото е почти прав, след което следва серпентина. Късния обяд- връщане в хотела. Обяд. Свободно време с възможност за релакс в басейна или сауната на хотела, слънчеви бани, игра с топка, организирана езда с коне и др. Вечеря, придружена с музика на живо от традиционна родопска гайда- уникален по себе си български фолклорен инструмент. Ще се насладите на вкуса на чевермето– месо приготвено на жар, в предварително загрята пещ, забито на шиш. Нощувка.

4 ден

Закуска. Отпътуване към Ягодинската пещера, до която ще стигнем минавайки през живописното Буйновско ждрело. Пещерата е една от най- известните и посещавани в България. Дългият над километър маршрут дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Те се образуват като истинските перли от песъчинка, попаднала във вода, която в течение на много години се обгръща в калцит, за да придобие кръглата си форма. На изхода на пещерата ще ви предложим уникалното преживяване- офроуд разходка с джип до панорамната площадка „Орлово око“, където ще имате възможността да се почувствате като птица – и да погледнете планината от високо. Късния следобяд- прибиране в хотела. Нощувка.

5 ден

Закуска. Освобождаване на хотела. Отправяме се към точката на вашето отпътуване.