Burgas 8000, Lorna 8

+359 988 20 63 18

4 места в България с минерални извори, където да се стоплим през зимата

Хисарските минерални води

Казват,че водата в Хисаря запазвала младостта , а свойствата й са били  познати още от  древни римски  времена на местните обитатели. Вълшебната Хисарска вода се използва от по- широк кръг от хора поради ниската си минерализация. Градът се отличава с 22-та извора с различни физико-химични характеристики и температура и с доказани лечебни свойства. Именно в Хисаря се полагат основите на организираното балнеолечение в България.

Находище на минерална вода „Костенец“

Богата е природата в Костенско-Долнобанската котловина. Водите на Костенския водопад се спускат  сред скалите в дълбокия и ледено студен вир, а на два метра до него, в скалите, извира горещ, лековит минерален извор. Красива е гледката на отвесните скали, почернeли от времето и обсипани със здравец. Струва си да се насладим на тази гледка….
Лековитите бани  на 2 километра от село Костенец и на 9 километра от гр. Костенец са разположени на 835 метра надморска височина.  Посетителите на  селото могат да се възползват от топла  баня  и лековитата вода в  Костенец баня .

Балнео- лечебен курорт Девин

Курортът  е притегателен център за хора , които искат да си  подарят една релаксираща СПА почивка. Минералните води в района на Девин са основният фактор, който определя градчето, като курорт за профилактика и лечение. В местността има 4 хидротермални извора със сходни физични и химични характеристики. Минералните извори се различават предимно по температурата на водата. 

Гейзерът в Сапарева баня

Най-горещият гейзер в Европа. Той извира в центъра на планинското градче Сапарева баня. Горещата минерална вода изригва за първи път през  1957 година  при сондаж за хидрологични проучвания на 73 метра дълбочина. Температурата й е 103 градуса. Височината на водната струя достига 18 метра и на всеки 6-7 секунди разпръсква милиони горещи капчици. Водата е бистра и има силна миризма на сероводород. 

Можете да се насладите на разходка около гейзера по красивите алеи или пък да отдъхнете на  пейка наоколо. В близост е  разположено и заведение за хранене, носещо името „Гейзера”.

Гейзерът в Сапарева баня

Знаете ли ,че…

Гейзерите са сравнително рядко явление. Гейзерът представлява отвор в земната кора, от който на интервали изригва на голяма височина фонтан от вряща вода и пара. Водата на дъното на гейзера завира преди тази отгоре. Обикновено гейзери се образуват близо до места отличаващи се с вулканична дейност. Гейзерът в Сапарева баня е единственият по рода си гейзер-фонтан в Европа.

Водата има лечебни свойства и лекува проблеми свързани с:
– опорно – двигателен апарат

– периферна нервна

– отравяния със соли на тежки

 -възпалителни заболявания на женските полови органи 
– заболявания на кожата 
– горни дихателни пътища 
– поражения на централната нервна система