Burgas 8000, Lorna 8

+359 988 20 63 18

5 причини да посетите Истанбул

Истанбул е сърцето на Турция. Съвкупност от различни култури, многовековна история и традиция, която е успяла да се съхрани. Въпреки бурните събития, в които градът винаги е заемал централно място, днес Истанбул е една от най-желаните и посещавани дестинации.

Ето и някои от причините час по-скоро да планирате своето посещение си на единствения в света град, разположен на два континента.

Културните забележителностите на града

 

В Истанбул  определено има какво да се види. Многогодишната история на града, както и мултикултурното разнообразие са дали на метрополиса впечатляващо културно наследство.Ето и част от културните забележителности, които задължително трябва да посетите:
„Света София”

„Света София“ или Църква на светата Премъдрост Божия е монументална обществена сграда, която днес е превърната в музей. Впечатляващо инженерно постижение за времето си, „Света София“ е смятана за архитектурно чудо и за най-яркия образец на византийската архитектура.
И до днес тя служи за пример при построяването на православните храмове. Сградата оказва значително влияние и върху монументалната архитектура през Османската епоха. Много от джамиите в Истанбул и цялата Османска империя, построени от Синан и негови ученици, следват основния план на „Св. София“ – Шехзаде джамия, Сюлейман джамия, Султан Ахмед джамия (Синята джамия) и др.
Дълги години църквата Света София служи като християнска катедрала, а по-късно става една от главните джамии на Константинопол. След разпадането на Османската империя през 1935 г., първият турски президент и основател на турската република – Ататюрк я превръща в музей.

Дворецът Топкапъ ( Топкапъ Сарай)-  е главният султански дворец, седалище на администрацията на Османската империя от 1465 до 1853 година.
Около 30 султана са управлявали от двореца Топкапъ за близо четири века по време на 600-годишното царуване на Османската империя, започвайки с Мехмед II (Султан Мехмед Завоевателя). Няколко години след завземането на Цариград, столицата на Византийската империя, Мехмед II нарежда строежа на двореца. След смъртта му, следващите султани, които застават начело на империята, обновяват и разширяват двореца, което води до смесицата от променящите се ислямски, османски и европейски архитектурни стилове и украса, които могат да се видят в двореца.
Топкапъ Сарай притежава голяма колекция от порцелани, одежди, оръжия, щитове, брони, османски миниатюри, ислямски калиграфски ръкописи и стенни украшения.

Синята джамия,Джамията Султан Ахмед

По-известна в Европа като Синята джамия заради своите цветове – синьо, зелено и бяло, от плочките от изникски порцелан, е мюсюлмански храм, който се намира до Света София.Синята джамия е построена между 1609 г. и 1616 г. по време на управлението на Ахмед I.
Ръчно изрисувани сини плочки украсяват вътрешните стени на джамията, а през нощта сградата е окъпана в синьо от светлините, които осветяват петте й основни купола, шестте й минарета и осемте й вторични купола.
Дизайнът й е кулминацията на две столетия на развитие на османската джамия. Синята джамия съчетава някои византийски християнски елементи от съседната Света София и от традиционната ислямска архитектура и се счита за последната голяма джамия от класическия период. Архитектът Седефкяр Мехмед ага синтезира идеите на своя господар Синан, като се стреми към огромен размер, величие и великолепие.
Освен че е туристическа атракция, тя е и активна джамия, така че е затворена за не поклонници за около половин час по време на петте ежедневни молитви.
Най-добрият начин да видите великолепната архитектура на Синята джамия е да я разгледате от Хиподрума (Западната страна на джамията).  Дори да не сте мюсюлмански посетител, вие също трябва да използвате същата посока, за да влезете в джамията.
Света София, Топкапъ Сарай и Синята джамия са важна, но само малка част от културните забележителности на Истанбул. Местата, които да посетите съвсем не се изчерпват дотук. По-малко известни, но не по-малко красиви са двореца Долмабахче сарай,  джамията Сюлеймание, базиликата Cistern, кулата Галата, както и множество църкви от византийската епоха.

Раят за пазаруване
В Истанбул има за всекиго по нещо. Тук можете да посетите модерни търговски центрове, където се намират магазините на световно известните търговски марки. Ако пък предпочитате ръчно изработени, автентични продукти,  търсете местните дизайнери и занаятчии в по-затънтените части на града.
Когато говорим за пазаруване, няма как да не споменем Капалъ Чарши. Това е един от най-големите и най-стари покрити пазари в света, с 61 закрити улици и над 4000 магазина, които привличат между 250 000 и 400 000 посетители дневно. През 2014 г. тя е обявена за номер 1 сред най-посещаваните туристически атракции в света с 91 250 000 посетители годишно. Капалъ Чарши се счита за един от първите молове в света.

Капалъ Чарши е раят на пазаруването. Тук може да намерите всякакви продукти, но внимавайте да не се изгубите из уличките със сергии, тъй като пазарът е като един безкраен лабиринт, заобиколен от сергии с най-разнообразни стоки и от продавачи, които няма да ви оставят да си тръгнете, преди да сте си купили нещо от тяхната стока.
Не пропускайте да посетите и Египетския пазар или още известен като Пазара на подправките. Докато Капалъ чарши е най-големият и най-известният от истанбулските базари, Пазара на подправките печели наградата за най-колоритен, ароматен и често най-забавен – тъй като посетителите могат да опитат предлаганите стоки.

Тук ще откриете всичко, което можете да си представите. Пресни продукти от селата, турски сладкиши, безкрайни сортове сирена и маслини и още много примамливи храни.

 

Църквата "Света София"
на пазар в Капалъ Чарши
Синята джамия Султан Ахмед