Burgas 8000, Lorna 8

+359 988 20 63 18

5 невероятни места, които да посетите в България през есента

Нашето предложение за есенна почивка за всички вкусове включва – поклоннически поход за тези, които се интересуват от религиозен туризъм; градска разходка; бягство сред невероятни природни забележителности за любителите на природата; не сме забравили и тези, които търсят уединение и покой в СПА център и разбира се сме подготвили нещо и за почитателите на виното, тъй като в България се произвеждат едни от най-хубавите вина в света.

Есента е новото лято в България. Времето все още е топло, слънцето грее и това е най-подходящият момент отново да тръгнете на път и да посетите тези пет места. Нашето предложение за есенна почивка за всички вкусове включва – поклоннически поход за тези, които се интересуват от религиозен туризъм; градска разходка; бягство сред невероятни природни забележителности за любителите на природата; не сме забравили и тези, които търсят уединение и покой в СПА център и разбира се сме подготвили нещо и за почитателите на виното, тъй като в България се произвеждат едни от най-хубавите вина в света.

Идея 1: Духовно пречистване и еднодневна разходка до Рилския Манастир

Рилският манастир е един от символите на България. Това е най-големият манастир в страната. Намира се на 140 км от София в планината Рила и една разходка до там може да се комбинира с преход сред 7-те Рилски езера. Манастирът е основан от Иван Рилски през 10-ти век и е бил разрушен до основи през 19-ти век. Храмът е бил възстановен след това. Единственото място, което остава непокътнато в храма е гробът на Иван Рилски, който е бил провъзгласен за светец. Гробът му е едно от най-значимите места за поклонение и многобройни поклонници се стичат да се поклонят и помолят на светеца.

Ако имате желание, можете да останете да пренощувате в манастира. Комплексът разполага със свободни килии за гости. Не забравяйте да си вземете светена вода за измиване и прогонване на зли очи.

След около половин ден на „духовно пътуване“ до Рилския манастир, можете да продължите вашата разходка сред планината или да си починете по време на вкусен пикник на полянката зад обителта.

Идея 2 : За активни пътешественици, наслаждаващи се на дивия градски живот сме избрали еднодневна разходка до Пловдив

 

Списъкът с причини „защо трябва да посетите Пловдив поне веднъж в живота“ е безкраен. Пловдив е един от най-старите градове в Европа и определено има какво да се види там. Античният стадион Филипополис се намира в центъра на града и е отворен за посетители. Разбира се, черешката на тортата в Пловдив е Архитектурно-историческия резерват „Стария Пловдив“. Там можете да разгледате автентични къщи с типична възрожденска архитектура. Най-впечатляващите къщи са тези на Димитър Георгиади, Куюмджиевата къща, къща Хиндлиян и Регионалния Етнографски музей. Римският амфитеатър се намира в сърцето на Стария Пловдив. След като се потопихме в историята и архитектурата на града, е време да се отправим към съвременната част на Пловдив. Несъмнено, по пътя ще минем покрай статуята на артиста пред Галерията за приложни изкуства, както и статуята на Мильо Лудия. Спрете се да ги разгледате и направите забавни снимки с тях. Кварталът на творческите индустрии „Капана“ пък кипи от живот и ако имате време и желание, можете да се отбиете там за кафе, бира, вкусно хапване или ръчно изработени предмети и сувенири. 

 

Идея 3: потопи се в недрата на природата

Пещера "Съевата дупка"

За любителите на природни забележителности и екстремни преживявания сме подготвили маршрут, който се нарича „Трите пещери“. Това е перфектната доза адреналин, която можете да си доставите за един уикенд. Есента е най-подходящият сезон да посетите пещерите Проходна, Деветашка и Съева Дупка. Трите пещери са много различни една от друга и доставят различни изживявания. Пещера Проходна, наричана още Божиите Очи, не е голяма, но пък Очите на Бог, които те гледат отвисоко са рай за любители – фотографи и катерачи.

Деветашката пещера пък е една от най-дългите в България – 2442м. Основната зала отворена за посещения се нарича „Олтар“, тъй като горната и част наподобява огромен олтар. Именно там при археологически разкопки са открити едни от най-интересните находки от неолита по българските земи. Пещерата е впечатляваща и ви съветваме да и се насладите!!!

Пещерата Съева Дупка е истинска естествена галерия отвътре, в която природата е сътворила чудни скулптури. Там ще откриете фигури на жираф, слон, кокошка, както и много други. Пещерата е сравнително голяма и ще ви трябва поне един час, за да я разгледате.

Трите пещери се намират в района на гр. Ловеч, на два часа път от София. Можете да комбинирате трите пещери с разходка до Ловеч и Крушунските водопади.

 

Идея 4 : Отпуснете се и се погрижите за себе си в СПА в Сандански

 

Сандански се намира на границата с Гърция и е известен със своя благоприятен климат и термални лечебни води. В миналото естествените минерални източници са играели изключително важна роля в ежедневието на хората, както и са заемали своето видно място в християнските ритуали. В Сандански съществуват няколко ключови места, около които се е зародил култа към водата. Първото място е Аязмото („аязмо“ означа свещен водоизточник на гръцки), което се намира по средата на главната зала на Епископалната Базилика, в която са били покръствани вярващите. Второто място се нарича „Мирото“ и е парк, построен върху термален източник. В древността „Мирото“ е било свързвано с имената на светите братя Св. Св. Козма и Дамян. В близост има и чешма с лековита вода. Третото място е Минералната чешма срещу хотел Интерконтинентал. Легенди разказват, че водите и са се използвали за лечение на хронични белодробни заболявания, артрит и неврологични страдания. След като извървяхме „пътят на водата“ е време да разпуснем в някой от многобройните СПА центрове на територията на града.

Идея 5: Вино, СПА и малко история на едно място – къде ако не в Поморие

 

За всички любители на виното, спа процедурите и историята, Поморие е най-подходящото място за вашето есенно бягство от ежедневието. Древният Анхиало е известен с лечебната си сол и кал, които се произвеждат по стар и съвсем естествен и изпитан метод дори и в наши дни. Всичко за поморийската сол и луга, можете да научите в единствения по рода си Музей на солта. Като сувенир от там, можете да си вземете бурканче морска сол или някаква натурална козметика. А ако решите да тествате лечебните свойства на поморийската кал, ви предлагаме да се отбиете в някой от целогодишните хотели, които предлагат незабравими спа изживявания. Ако пък, не ви е до спа, а до чаша вино, градът от древни времена се слави с винопроизводството си. В Поморие има няколко винарни, в които можете да опитате хубаво българско вино, придружено с вкусни ястия. Убедихме ли ви, че Поморие не е за подминаване извън летния сезон?

Автор : Юлия Димова
Автор : Юлия Димова

Свържете се с нас и разберете повече за нашите турове….