Burgas 8000, Lorna 8

+359 988 20 63 18

Райски гледки от България – Крушунски водопади, Деветашка пещера и градски разходки из Казанлък, Ловеч и Велико Търново

05/12/2019

Ако наистина искате да опознаете България, ще бъдете изправени пред много трудна задача – какъв маршрут да изберете? – Исторически, сред природата или градска разходка?

Маршрутът „Райски гледки от България“ започва рано сутринта от Бургас с първа отбивка в Розовата долина и гр. Казанлък. Забележителността, която сме набелязали тук е Музеят на Розата. „Роза Дамасцена“ (Rosadamascena)е визитната картичка на България и ако искате да си купите или опитате продукти от роза – това е мястото!!!! На излизане от града, още отдалеч се виждат златните куполи на Храм – паметника “Рождество Христово“ в гр. Шипка. Тъй като храмът се намира на хълм, изглежда сякаш златните му куполи са обгърнати от зеленина и храмът се извисява високо над тях. След известно време пристигаме в гр. Ловеч – главната точка от нашето приключение. Ловеч е тясно свързан с името на Апостола на свободата Васил Левски. След гр. Ловеч, разходката продължава с посещение на Деветашката пещера и живописните Крушунски водопади. А на връщане ще се отбием в старата столица на България – гр. Велико Търново.

Ловеч, здравей!

Най-известната забележителност в гр. Ловеч е Архитектурно-Историческият Резерват „Вароша‘‘ и старата част на града, които ще ви запленят с възрожденската си архитектура и тесни криволичещи улички. На територията на резервата се намират около 200 архитектурни и исторически паметници. Сред най-известните са музеят „Васил Левски“, Етнографският комплекс, Ловешката средновековна крепост, църквите „Успение Богородично“ и „Света Неделя“. Ще имате възможността да преминете през Покрития мост, както и да посетите сградата на училище „Йосиф 1“, където е написана песента „Върви народе възродени“. Много от къщите и паметниците са пряко свързани с национално-освободителното дело на Апостола (1837 – 1873г.).

Покрития мост, гр. Ловеч, Снимка: Юлия Димова

Свободно време в Ловеч

Предвидено е  свободно време в Ловеч и ви препоръчваме да се върнете на Покрития мост и да се разходите по него. Там ще откриете занаятчийски сергии за бижута от стъкло, кожени и грънчарски изделия и много други. Можете да си купите ръчно изработени автентични сувенири, както и да опитате да направите нещо сами. Освен при Покрития мост можете да се върнете и приПаметника на Васил Левски, защото е най-високият паметник в България на знаменития българин и защото от мястото, на което се намира, ще можете да се насладите на панорамна гледка. Крепостта Хисаря се намира в близост до паметника, така че с един куршум – два заека.

Крушунските водопади

След почивка за обяд, ще се отправим към най-голямата забележителност в региона: Крушунските водопади. Тези водопади всъщност са водни каскади. Образувани от множество карстови тераси, те се спускат от височина 20м, за да спрат дъха на всеки посетител. Самите водопади са групирани на различни места в природния парк. Можете да се разходите по скрити сред зеленината екопътеки, както и да намерите пещерата, от която извира реката. Тук ще ви посрещнат и запазените скални ниши и килии на Крушунската обител на монаси-исихасти от 13-14 век. Редки растителни и животински видове могат да бъдат наблюдавани на територията на парка. Водопадите са достъпни за посетители целогодишно, като разбира се, са най-пълноводни през пролетта.

Крушунски водопади, Снимка: Юлия Димова

Деветашката пещера

В близост до Крушунските водопади се намира друга много известна природна забележителност: Деветашката пещера. Местните я наричатМаарата и е една от най-големите пещери в България с дължина 2442м. Основната зала отворена за посещения се нарича „Олтар“, тъй като горната и част наподобява огромен олтар. Именно там при археологически разкопки са открити едни от най-интересните находки от неолита по българските земи. Пещерата е впечатляваща и ви съветваме да и се насладите!!!

Деветашка пещера,Снимка: Юлия Димова

Всички пътища в България водят до Велико Търново

Тази невероятна екскурзия ще приключи в гр. Велико Търново – старата столица на България. Красотата на Велико Търново не може да бъде описана с думи. Отдалеч се вижда върхът Царевец, извисяващ се величествено, като че ли целият град е в краката му!!! Неописуема гледка!!! От другата страна Трапезица пази града, който се е сгушил долу в долината. Можете да посетите интерактивния музей, както и множеството църкви, намиращи се на върха Трапезица. Велико Търново е необятен град – толкова много неща могат да се видят там!!! Ако ви остане време, разходете се до центъра на града и отдайте почит на паметника „Майка България“.

Дойде време да си кажем довиждане и се надяваме да ви видим отново много скоро!

 

Повече за тази екскурзия

 можете да научите тук