Burgas 8000, Lorna 8

+359 988 20 63 18

Преоткрий България за 12 дни

Този маршрут включва всичко, което можете да си пожелаете за вашето първо пътуване из България – спиращи дъха планини, плажове, потапяне в българската култура, история и кухня, както и много екстремни изживявания.

Много често ми задават въпроса „Какво бихте ни препоръчали да посетим в България?“ – и отговорът винаги е „Зависи какво обичате да правите“. В България можете да видите всичко – планини, слънчеви плажове, история, култура, интересни фестивали, да си доставите доза екстремни преживявания и всичко това леснодостъпно и бюджетно. Най-трудното в България, обаче, си остава писмеността. Всички надписи са на кирилица (макар и транслитерирани на латиница), а в затънтените кътчета местното население не говори английски. Затова ако сте решили да се отправите на обиколка из България и ви е за първи път, ви съветваме да изберете организиран тур от BulgarianPrivateTours&Transfers: линк. Този маршрут включва всичко, което можете да си пожелаете за вашето първо пътуване из България – спиращи дъха планини, плажове, потапяне в българската култура, история и кухня, както и много екстремни изживявания. 

Ден 1     „Расте, но не старее“ – столицата на България – София.- София е космополитен и модерен град, и ако имате желание, можете да се възползвате от специално организиран тур за вас. Повечето ключови места са концентрирани в центъра на града и с една добре организирана разходка, ще можете да ги отметнете всичките!!!


Ден 2 Символът на България – Рилски манастир. Рилският манастир е най-големият манастир в България, намиращ се в планината Рила. Това е един от най-красивите религиозни храмове, които можете да видите някога, така че, не се учудвайте ако не сте единствените посетители на обителта.Можете да си вземете бутилка светена вода от манастира, с която да измиете лицето и очите си против уроки.

От Рила потегляме на юг към най-слънчевия град в България – Сандански, известен с 2700 си слънчеви часа в годината!!! Вероятността да случите на лошо време там, независимо от сезона, е почти минимална.

Ден 3 Мистични места: Рупите и Мелник

Третият ден от нашето пътуване е посветен на мистичната местност Рупите, родното място на известната българска лечителка Баба Ванга. Според местните вярвания, това място е силно енергийно и много хора предприемат поклоннически поход към Рупите с цел изцеление от физически и душевни страдания.  След Рупите се отправяме на дегустация на вина в Мелник. Мелнишките пирамиди пък са перфектното място за разходка сред природата и откъсване от обкръжаващия свят. Храната и виното в този регион няма да ви разочароват, след като напълните очите си със спиращи дъха гледки. Наблизо се намира и Роженския манастир. Ако не сте се изгубили сред красотата на Мелнишките пирамиди, можете да отскочите и до там.

Ден 4   Планини и СПА, какво друго ни остава?

Ще посетим най-големия ски курорт в България – Банско. Градът се намира в подножието на Пирин планина и в зависимост от свободното време, с което ще разполагате, ви препоръчваме да се разходите из града. В Банско ще видите много запазени къщи,  построени в типичната за 18-ти век българска архитектура. Много родни домове на видни българи са превърнати в къщи-музеи и са отворени за гостите на града.Недалеч от Банско се намира и най-старото дърво в България – Байкушевата мура. Тя е на около 1300 години!!! През зимата достъпът до дървото е ограничен, но през топлите сезони имате невероятната възможност да посетите това вековно дърво. За любителите на „интересни преживявания“ от гара Добринище до Септември и обратно пътува Родопската теснолинейка. Теснолинейката обслужва всички населени места в региона, така че не е задължително да стигате до крайната и точки, която е на 3ч. път от Добринище. Влакът минава и през Банско ):

След дълъг и уморителен ден, изпълнен с много пътуване и впечатления, дойде време да разпуснем и да се потопим в минералните извори на гр. Девин – малък град, разположен в близост до Банско. Истинско блаженство за сетивата!!! 

Ден 5 време е за малко адреналин!

Ще посетим Ягодинската пещера, Дяволското гърло и ще изживеем екстремно изкачване с джип до Орлово Око. Всички тези природни забележителности се намират в Родопите. Дишайте свеж въздух и попивайте гледките. Няма да пропуснем нито Буйновското, нито Триградското ждрело. А за вечеря ни очаква традиционно чеверме под звуците на родопска гайда. Не пропускайте и местните специалитети пататник, Родопски клин, марудник, качамак, както и мурсалския чай, който е с неповторим вкус на планински билки.

Ден 6 и 7

Да се потопим в българската история, култура, архитектура и музика. Ден 6 и 7 са посветени на разходка из Широка Лъка и нейните автентични къщи под звуците на истинска българска народна музика. След това блаженство за душата е време да посетим втория по големина манастир в България – Бачковския манастир. А денят ни ще приключи в най-стария град в Европа – Пловдив.Пловдив е един от най-вълнуващите градове, a  кварталът на творческите индустрии„Капана“ привлича всички гости на града със своите кафенета и ресторантчета, както и интересните магазини за ръчно изработени предмети и сувенири.

Ден 9 и 10

Слънчевите брегове на България. Най-доброто от българското Черноморие е в списъка ни. Започваме със Созопол – градът, в който ежегодно се провежда арт фестивала „Аполония“. Следваща спирка – Несебър и неговите плажове, антични улици, вино и морски бриз.Старият градМесембрия (старото име на Несебър) ще ви омагьоса с криволичещите си улици, малки дюкянчета и полъха на морето.На север се отправяме към Морската столица на България – Варна и най-голямата забележителност по северното Черноморие – средновековният скален манастир „Аладжа“. Толкова много неща могат да се видят и правят във Варна, че дори една седмица няма да ви стигне!!! Можете да се разходите из Морската градина, да посетите Делфинариума, да пийнете по едно на някое от заведенията на плажа. Най-северната точка, която ще стигнем по плажната ивица след Варна е Балчик и неговата райска ботаническа градина. Изгубете се сред красивата растителност и не забравяйте да се снимате – снимките в Ботаническата градина винаги са невероятно красиви.

 

Ден 10  и черешката на тортата, която ще ви накара завинаги да се влюбите в България сме оставили за финал. В последния ден от нашето пътуване ще посетим старата българска столица Велико Търново. А какво ще видите във Велико Търново? Това ще бъде нашата голяма изненада!!!

Тук ще си кажем довиждане и до  нови срещи в Страната на Розите!

Искате да научите повече за тази обиколка?

Вижте пълната програмата: