Burgas 8000, Lorna 8

+359 988 20 63 18

Сувенири от България – какво да си вземете за спомен от страната на розите?

Едно от хубавите неща на пътуванията са сувенирите, които можем да вземем със себе си за спомен. Много хора колекционират магнити, други внимателно се оглеждат за нещо типично за региона или страната, която посещават и по възможност да бъде и местно производство. Това, което много харесвам в България е, че без значение къде ще отидете, почти навсякъде можете да намерите автентични, а доста често и ръчно изработени предмети, които можете да си вземете за спомен. Макар и да живея в България, вкъщи разполагам с всички сувенири, които ще предложа на вашето внимание

българска  шевица

Макар и в днешно време да е трудно да се намери ръчно изработена шевица, много млади и креативни творци вдъхват нов живот на българската шевица и символи. Пазари за ръчно изработени изделия се организират на много места и с малко късмет могат да се открият красиви бижута и аксесоари с шевица. Предлагат се и тениски и ризи с шевици, както и гривни, обеци, колиета и други. Символиката и цветовете са различни в различните региони и ако искате да научите повече за тях, просто попитайте местните и те ще ви разкажат с удоволствие):

КЕРАМИКА 

Българската керамика е уникална и лесно се намира навсякъде. От гювеч (голям глинен съд) до сач (тежък глинен съд с метално дъно, пригоден да се използва както на открит огън, така и във закрита фурна), както и чинии и чаши, с типични орнаменти в различни цветове и форми, носещи радостта да се използват в добра компания. Много полезен и достъпен подарък. Ако гювеча ви се стори голям за пренасяне, има и по-малък вариант – гювечета. Ако се спрете на гювечетата, можете да си вземете комплект от 4 или 6, за да впечатлите приятелите си с тях. Гювечетата са универсални – използват се за приготвяне на месо, зеленчуци, яйца и други.

ВИНО !

България е голям вино производител и консуматор. Винопроизводството в България датира още от Тракийски времена. Хубаво българско вино се продава навсякъде. Традиционен сорт червено вино е Мавруд. Типични сортове бели вина са Мускат, Траминер, Каберне Совиньон, Димят и други. Черноморието е известно с ароматните си вина. Районът на Мелник пък е наричан винената столица на България, където можете да опитате уникалния вкус на Широката Мелнишка лоза. Където и да пътувате из България, със сигурност ще срещнете по пътя си винарни, в които да опитате хубаво вино и да вземете няколко бутилки за близки и приятели.

РОЗОВА КОЗМЕТИКА

в страната на розите е задължително да опитате изобилие от розови продукти. Ако сте решили да посетите Фестивала на Розата в Казанлък и Розовата Долина, то със сигурност ще се изненадате колко много неща се произвеждат от рози. Можете да опитате ликьор от рози, както и розова ракия; сладко от рози, розова вода – за пиене и козметични цели; различни видове кремове за лице, сапуни, соли за вана, розово масло и други. България е голям производител на лавандула и ако предпочитате лавандулата, на пазара ще намерите голямо разнообразие от продукти с лавандула. Съществуват и много марки натурална козметика и ако обичате да се разхождате по местни малки пазари, със сигурност ще се натъкнете на нещо интересно. Просто пазарувайте там, където пазаруват местните ):

ЗАНЕСИ РЕЦЕПТА ЗА БАНИЦА ВКЪЩИ….

Banitza

баница е най-традиционното българско ястие и е почти невъзможно да не опитате баница по време на престоя си в България, тъй като се продава на всеки ъгъл и всеки българин умее да приготвя баница. Ако искате да се научите да правите нещо ново и да занесете вкъщи кулинарна рецепта, с която да впечатлите вашите гости, баницата е перфектния вариант. Уверявам ви, че продукти за баница могат да се купят навсякъде по света. Необходими продукти: 400 гр. кори за баница, около 400 гр. краве сирене (може и фета), около 400 гр. кисело мляко (или йогурт), 2-3 яйца. За да стане баницата мека и пухкава можете да добавите малко мляко. Опитайте да приготвите баница и поканете близки и приятели на традиционна българска закуска! Да ви е сладко!!!

Автор : Юлия Димова
Автор : Юлия Димова

Планирате ли вече следващото си пътуване в България? Повече информация занашите турове можете да откриете на …….