Burgas 8000, Lorna 8

+359 988 20 63 18

Истанбул за начинаещи – първо посещение в града на два континента

Истанбул е един от градовете, които всеки задължително трябва да посети поне веднъж в живота. Когото и да попитате, всеки ще ви каже, че едно посещениене е достатъчно, а на вас ще ви се иска да се връщате там отново и отново.Истанбул привлича хиляди туристи всяка година. Ако сте за пръв път там, ви съветваме да набележите какво искате да видите предварително, тъй като е невъзможно да се види всичко наведнъж. Ето моите 

Buyukada_Turkey

Старият град: музеят Света София и Синята Джамия. 

Старата част на града е изключително красива и смятам, че не трябва да се пропуска. Света София е моя сбъдната мечта. Храмът-музей е запазил в себе си пластове история и отпечатъци от всички религии, на които е служил. Света София си заслужава да бъде видяна и от вътре и отвън. Няма специфични правила за посещение – желателно е само да си закупите билет онлайн ако искате да избегнете опашките ):

Тъй като Синята Джамия също е в списъка, а часовете за посещения от туристи се спазват стриктно, можете да посетите Цистерната Йеребатан със зловещите глави на двете сестри медузи, които служат за декор в романа на ДанБраун „Инферно“. След Цистерната, можете да слезете до морето и да се разходите покрай останките от Византийската стена – не е за вярване, че тази стена се е съхранила напук на метеорологичните условия,войните, земетресенията и капризите на времето. На връщане от морето, можете да минетепокрайПазараАраста – многоприятно местенце далеч от шума на големите пазари, от където можете да си купите сувенири. Хиподрумът, заедно с  Египетския Обелиск, който император Теодор е построил, се намират в центъра на Стария град. Неизбежно ще минете и от там. Ако разполагате с време и желание, дворецът Топкапъ е наблизо и можете да се отбиете там. Аз реших да го пропусна и да изпия един турски чай в един от баровете, намиращи се на покривите на хотели с изглед към Света София и Синята Джамия. Оттам се правят невероятни снимки!!!

На следващия ден, реших да се отдам на морски приключения и да посетя един от Принцовитеострови, а именно най-големият – Буюкада

До него се стига с ферибот, а на самия остров можете да наемете файтон и да се полюбувате на прекрасните къщи и градини в средиземноморски стил. Акопъквисеразхожда, можете да се поразходите или да хапнете морски дарове в някой от многобройните ресторанти на брега на морето. Дамите ще забележат, че символ на острова са китните диадеми с цветя и морски символи, които се продават навсякъде. За да се насладите изцяло на вашето островитянско приключение, ви съветвам да проверите предварително разписанието на ферибота, за да не се налага да станете истински бедстващ островитянин.

След културната програма дойде и ред на кулинарния тур. Забравете диетите в Турция. Ще изядете много хляб, както и сладкиши. Нещо, което завинаги ще остане в спомените ми от първото ми посещение обаче е сандвич, който сенарича „кокореч“ и представлявапитка пълна с запържени агнешки чревца. Знам, че не звучи апетитно, но пък, местната кухня си е част от пътуването. Разбира се дюнер-кебапите, кюфтетата, и шкембето (шкембе чорба), гювеча не трябва да се пропускат.

След обилния обяд е време за кратка почивка и десерт с чаша турски чай или кафе. Изборът е толкова голям, че се чудя от къде да започна – сютляш (оризов пудинг); кадаиф с много сироп и дебел слой каймак отгоре; кюнефе – кадаифс пълнеж от разтопено и сладкосирене, обилно сиропиран и поръсен с шамфъстък. Баклавата дори не я споменавам, тъй като тя е първенец сред турските сладости. И всичко това, поднесено с турско кафе или чай е истинска наслада за сетивата!!!

 

Турско сладко изкушение
Кокорец
Турски хляб

Когато пътувам, освен разглеждане на културни забележителности, се старая да предвидя и нещо забавно и интересно. Мисля, че като за първи път, атракционите, които никой не трябва да пропуска са Аквариумът и небостъргача Сафир. Двете забележителности се намират в покрайнините на града и е хубаво логистиката също да бъде съобразена с това. Аквариумът се намира в района Флория (близо до старото летище Ататюрк), като посетителите могат да се любуват на морски видове от Черно море до Тихия океан. Аквариумът предлага и по-екстремни изживявания като плуване с акули, гмуркане и хранене на риби. Мястото е подходящо за всички възрасти и вкусове. Ако пък предпочитате да пропуснете Аквариума, но да се качите на кулата Сафир, то там ще изживеете незабравима 4D симулация на полет с хеликоптер над града и ще разгледате „виртуално“ всички забележителности. Ако не сте успели да влезете в Света София или в Синята Джамия, ще имате възможността да ги разгледате по време на това виртуално приключение. Невероятно преживяване!!

Изберете еднодневен или двудневен тур до Истанбул с Bg Private Tour  и създайте                                                                незабравим спомен 

 

Автор и фотограф : Юлия Димова
Автор и фотограф : Юлия Димова

Още снимки от нашата програма в Истанбул