Burgas 8000, Lorna 8

+359 988 20 63 18

Село Лещен – едно старинно селище в полите на Западните Родопи

Желанието да избягаме от сивото и забързано ежедневие на големия град, все по-често ни кара да търсим и преоткриваме онези малки, сякаш забравени от бога китни селца, където времето просто е спряло. Запазили автентичността на отминалите епохи, излъчващи спокойствие и уют, които създават усещането за завръщане у дома.

Сгушено в южния склон на Западните Родопи, с незабравима гледка към Пирин планина, с китни къщички кацнали на високо по извитите калдъръмите улици, ще ви посрещне едно такова късче от миналото, красивото село Лещен.

Лещен е старинно селище, архитектурен резерват, който ще успее да ви върне назад в миналото. Намира се на 8 км. от архитектурния резерват Ковачевица, само на 15 км. от гр. Гоце Делчев, и на 40 мин. път с автомобил от ски курорт Банско. Въпреки близостта му с други туристически селища – Ковачевица, Огняново, Делчево, то предлага уединението и спокойствието на истинския селски туризъм.

Селото от години привлича туристи с автентичния си и неподправен Възрожденски стил. Лещен е малко селце събрало в се беси красиви архитектурни забележителности.

Всичко започва от красивите над 200 годишни къщи строени в характерния стил на ковачевската строително-архитектурна школа. Солидни каменни постройки със зидария, бели къщи с просторни чардаци от които се откриват прекрасни панорамни гледки към Пирин, Родопа и долината на река Места. Голяма част от тези старинни селски къщи са реновирани и превърнати в модерни и уютни обекти за настаняване.

Но несъмнено най-значимите архитектурни богатства на селището са църквата „Св. Параскева“ и килийното училище.

Построена през 1836 година църквата“Св. Параскева“ е много ценна в художествено отношение заради декоративната живопис по иконостаса, едрия щрих и ярките цветове на стенописите. Преди няколко години там избухва пожар, но за щастие, благодарение на доброволци през 2014 година църквата е възстановена напълно.

Килийното училище също е последвало тенденцията на реновиране и днес в него се помещава местната кръчма. Там ще успеят да ви впечатлят с гостоприемство, прекрасна атмосфера и вкусна традиционна за района храна, сготвена с местно отгледани продукти.

Две по-различни забележителности които могат да се видят в село Лещен са Глинената къща, по известна просто като Къщата на Флинстоун и арт галерията на поетът Борис Христов и жена му, художничката Дарина Христова.

Изработената изцяло от глина, слама и дърво, уникална по рода си еко къща няма как да не остави дълбоко впечатление във всеки който я види. Въпреки че изглежда все едно е излязла от каменната ера, къщата разполага с някои съвременни удобства, които помагат за по-приятното прекарване на гостите.

А в един малък спретнат двор, в ремонтирана в съвременен стил някогашна плевня се намира Галерията. Там са подредени картини на Милко Божков, Захари Каменов, Дарина Христова и други съвременни художници, дърво-пластики и съдове за бита от дърво, измайсторени от Христо Йотов, изделия от камък и фотографии,чийто автор е самият Борис Христов. Цял ден галерията е отворена за посетители, които могат да се насладят на красивите творби под звуците на джаз и на фона на една невероятна гледка.

В околностите на селото можете да се потопите в прекрасната планинска природа и да се посетят интересни природи забележителности.

Тракийските съкровища – двете скални образувания „Козият камък“ и „Черната скала“, каньонът на река Канина, местността „Сини Вир“, изпълненият с вековни букови и елови гори резерват „Тъмната гора“ са прекрасни места за любителите на дългите разходки. Освен разходките, домакините също могат да ви предложат алтернативни начини за забавление, през всеки един от сезоните. Лов и риболов, еднодневни екскурзии до близки забележителности, плуване и балнеолечение в близкия курорт Огняново, бране на гъби и билки.

Независимо по кое време на годината решите да посетите село Лещен, ще останете очаровани. От автентичността на старото българско село, от суровата красота която го заобикаля, от гостоприемството на малкото останали местни жители, от неподправеното усещане за връщане към миналото.

Лещен е едно райско кътче, в което няма как да не оставиш част от се беси, и да не вземеш със себе си спомена за тишина, омайващи гледки и ухание на билки.

Автор : BgPrivateTour
Автор : BgPrivateTour