Burgas 8000, Lorna 8

+359 988 20 63 18

Превърнало се в популярна туристическа дестинация за селски и планински туризъм през последните години. Разположено в стръмните склонове на Западните Родопи, се намира един от историческите и архитектурни резервати на България – село Ковачевица.  На 60 км. от Банско, на 25 км. североизточно от  Гоце Делчев, само на 8 км. от с. Лещен, Ковачевица започва там където пътят свършва.

Още с влизането в селото сивият асфалт рязко преминава в тесни калдаръмени улици, посрещат ви сгушени каменни къщи и безкрайна тишина. Има нещо магично, времето сякаш тече на забавен каданс. Обликът му несъмнено ще ви върне няколко века назад и ще ви потопи в уникалната история на това райско място.

Живот по тези земи има още от древността, за което свиделстват находки от надгробната могила в местността Рударя и тракийското светилище от I хил. пр. Хр. в местността Козия камък.

За самото село се смята, че е възникнало, като реакция след падането на Търновското царство. Голяма група от хора от току-що поробените региони на страната, от Велико Търновско и Костурско, намират убежище в землището на селото, оформят няколко махали и носят със себе си строителния занаят. Именно на това се дължи и уникалният вид на селото. Век по-късно следва още едно голямо заселване, породено от насилственото помохамеданчване на българското население в Родопите. Пристигат българи от Западна Македония, и така селото се разделя на две махали, Банева и Арнаутска махала.

Марко. Той е един от първите преселници, считан за един от първенците на града. След смъртта му, жена му Гина поела грижите за семейството. Когато близки и познати отивали да я посетят, използвали нарицателното „Отиваме до Ковачевица“ и така с течение на времето се утвърдило името на махалата. Постепенно около нея се групирали всички околни махали и поставили началото на сегашното село Ковачевица.  От години село Ковачецива привлича много български и чуждестранни туристи заради множеството забележителности в района, красивата си природа и уникалната архитектура.

Още с приближаването към селото се забелязват уникалните сгушени, бели къщи, накацали по планинския склон, сякаш стремящи се да заемат възможно най-малко място. Къщите строени от представители на Ковачевската строително – архитектурна школа нямат аналог. Почти всички къщи в селото са строени на два етажа, съчетават в себе си камък и дърво, на което се дължи и това да запазят напълно автентичния си вид и до днес. Дори и реновираните къщи, превърнати в модерни и уютни обекти за настаняване са издържани в типичния каменно-дървен стил.

Село Ковачевица е разположено в Западните Родопи и може би е най-красивото и живописно село в тази част на планината.

Точно заради уникалният си вид, селото е обявено за исторически и архитектурен резерват през 1977 г. Има няколко архитектурни забележителности, които си струва да се посетят, независимо от това дали само преминавате или сте решили да си отпочинете в типично битовата обстановка, която предлагат къщите за гости. 

През Възраждането Ковачевица била център на църковното и просветно дело, от тогава е и църквата “Свети Никола“. Според местната легенда, когато селяните решили да построят храма, турските власти им отказали правото на строеж, въпреки, че през цялото време на турското робство в с.Ковачевица не е имало турска администрация. Тогава местен търговец, който бил познат в Истанбул като много добър бръснар отишъл чак до Истанбул, за да измоли разрешение от султана. Той успял да получи желаното разрешение, но все пак имало условие. Църквата можело да се построи, но трябвало да бъде вкопана в земята и да се намира в ниската част на селото, така че да не се вижда от далеч.

 

Трикорабната псевдо базилика е построена спрямо изискванията на турските власти, и въпреки че храмът бил построен нисък, го направили достатъчно голям и широк и не спестили нищо от украсят му. Макар, и да не е изографисана от вътре, църквата ще успее да ви впечатли, с огромния си резбован иконостас и с 12 – те икони от средата на XIX век. В храма могат да се видят и две много ценни икони „Свети Георги на кон” и „Свети Димитър на кон”.

Това което наистина ще ви впечатли е издигащата се в двора на църквата 12 метрова камбанария, построена през 1900г. от Уста Ангел Митев и Тома Марков. В двора на църквата, близо да камбанарията се намира и килийното училище. Там са обучавани деца до 1854г. В местността около селото се намират и много красиви туристически обекти, които задължително трябва да посетите.

  • Местността Кози камък, с удивителната си гледка към Каялийските скали и стръмните върхове на Пирин планина.
  • Местността Сини вир с живописните си карстови образования, напомнящи морски миди
  • В най-високата част над селото е местността „Свети Георги“, където през 1995 г. от майстора зидар Шериф Ходжов е изграден параклисът „Свети Георги“.
  • Ако тръгнете по поречието на река Канина, може да слезете до Огняновските бани. Те включват 17 открити и закрити минерални извора.
  • А за любителите на планинския туризъм, близо до Ковачевица се намират връх Беслет и пещерата „Ризова дупка“.

Ковачевица е чудесно място за кратко уикенд бягство, а необикновената природа, тайнствената атмосфера на Родопите, чистият въздух, спокойната среда и гостоприемството на местните ще накарат всеки да се почуства част от една вече отминала епоха, да се потопи в онова така жадувано спокойствие на истинския селски туризъм.

Георги Данаилов проектира себе си в порутената къща на село Ковачевица, която спазарил с опърничавия дядо Киро, а реалността на местните е толкова неподправена, та прилича на отвъдния свят. Тя си пасва с илюзорните представи на градските нашественици, открили селото като декор за филм или от чиста суета.
Светското училище основано в 1954г.от Даскал Никола Банев Ковачевскио
Автор : BgPrivateTour
Автор : BgPrivateTour